Rotterdam, 1983

.
Een zekere Ferry Bijlsma droomt al lang van het maken van popmuziek met een hele grote groep, en besluit na een moment van bezinning die uitdaging op te pakken. Tot zijn verbijstering komen er 45 mensen op af, en een week later al een stuk of 100!
De geboorte van “So What”, waarschijnlijk het eerste popkoor van Nederland, is een feit.

Na 5 jaar besluit Ferry het professioneel aan te pakken, en via een muziekschool start hij een nieuw koor. Ook dit nieuwe koor wordt een succes, Ferry wil echter vrij zijn, en maakt zich los van de muziekschool. Hij neemt “zijn” koor mee. De nieuwe naam wordt “BSUR”. Op zijn Engels: “Be-aS-yoU-aRe” (wees jezelf!).

Begin 1995 verhuist Ferry naar Wagenborgen; verder weg van Rotterdam kan haast niet! Het koor reageert zo teleurgesteld dat Ferry belooft dirigent te blijven en dus wekelijks vanuit Groningen op en neer te rijden. Zo’n 275 km, dik 3 uur rijden. Enkele reis!

Groningen, 1995.

Nog druk bezig met zijn verhuizing komt Ferry in gesprek met Afien Valkenborg, en natuurlijk gaat het ook over zijn passie. Afien denkt dat er in Groningen vast ook wel belangstelling voor zo’n popkoor zal bestaan. Zij onderneemt actie, en na een oproep in de Groninger Gezinsbode is de respons overweldigend! Iedereen wordt ingeschreven, Ferry steeds bijgepraat, en als er een lijst van 280 (!!) potentiële leden is kan het niet anders:
Naast BSUR Rotterdam is er ineens ook een “Popkoor BSUR Groningen”!
De repetities starten in Huize Maas met 150 leden, en een wachtlijst met 80 kandidaten. Later blijkt dat toch wel een heel grote groep, en laat men het koor “leeglopen” tot 80 leden.

Arnhem, 1998.

Eén van de koorleden, Saskia Pasman, verhuist naar Arnhem, ennuh… “Ja hoor, is goed hoor!” zegt Ferry, en denkt er eigenlijk niet meer aan. Maar ook in Arnhem blijkt één advertentie genoeg voor een grote belangstelling. Al gauw is er ook een “BSUR Arnhem” en rijdt Ferry wekelijks naar Rotterdam, naar Groningen en naar Arnhem. Een volle baan naast zijn “echte” baan!

Drie is te veel!

Ferry houdt het zowaar nog 2 jaar vol ook, het is te leuk allemaal! Maar het blijkt fysiek simpelweg onmogelijk, en in maart 2000 neemt hij afscheid van BSUR Rotterdam, dat verder gaat als “Popkoor4You”. Het bestaat nog steeds, kijk maar eens op www.popkoor4you.nl

Afscheid Arnhem.

BSUR Groningen en Arnhem blijven (ongeveer even groot) nog jarenlang doorgaan. Maar ook dirigenten worden ouder, en in 2015 stopt Ferry met BSUR Arnhem.
BSUR Arnhem gaat verder als Otwosix (026), en heeft nu ca. 75 leden. Meer op www.otwosix.nl.

Jubileum.

Wie kan tellen ziet dat BSUR Groningen in september 2010 15 jaar bestond. Maar we besloten de viering van dat jubileum groots aan te pakken, en dat kostte meer tijd dan we hadden gedacht.
Er kwam een heuse jubileum-commissie, maar ook een kleding-commissie, media-commissie (inclusief studenten van het Alfa-College), podium-commissie, boek-commissie, tentoonstelling-commissie, commissie pers en publiciteit, en tot slot nog een commissie voor de uitnodigingen! Bedenk het maar eens… Het kon haast niet anders dat sommige leden in meer dan 1 commissie zaten!
Dit alles mondde op 28 mei 2011 uit in een daverend Jubileum-Concert in Het Kielzog in Hoogezand. Een mooie compacte zaal, en ook nog eens betaalbaar!

Behalve het concert zelf, met als thema “True Colors”, was er een tentoonstelling, nieuwe koorkleding, lichtbeelden als ondersteuning van de nummers, en als hoogtepunt een nummer met een virtueel BSUR Arnhem! En natuurlijk een jubileumboek!

Bij het concert zelf zat de zaal afgeladen vol. Met de lichtbeelden, de presentatie van onze nieuwe outfit (“True Colors”) en natuurlijk ons optreden werd het een zeer geslaagde avond!

Ferry Stopt.

Aan alles komt een eind, dus ook aan het dirigent zijn van Ferry, die toch onlosmakelijk aan BSUR verbonden is en blijft. Hij kondigde eind 2017 zijn afscheid aan; in juni 2018 zou de traditionele laatste repetitie ook zijn allerlaatste zijn!

Koninklijke onderscheiding.

Gezien zijn “verdiensten voor de Nederlandse Popkoormuziek, en de BSUR-koren in Rotterdam, Groningen en Arnhem in het bijzonder” hadden bestuur en MT Ferry voorgedragen voor een lintje, en op 26 april 2018 was het zo ver! Onder het voorwendsel dat het gemeentehuis van Delfzijl moest worden beoordeeld op geschiktheid voor een optreden werd Ferry daarheen gelokt. Daar trof hij in de “concertzaal” zijn hele koor aan, plus zijn familie en vrienden. En natuurlijk de burgemeester, die na een lovende speech Ferry het dik verdiende lintje opspeldde.
Waarna wij hem toezongen met een toepasselijke tekst!

Afscheidstournee.

Het lintje was de start voor een ongekend aantal optredens kort achter elkaar, te beginnen met Koningsdag. Pas in de loop van mei had Ferry in de gaten dat we met een afscheidstournee voor hem bezig waren…

Afscheidsfeest.

Op 30 juni was iedereen verzameld in De Schakel (Lewenborg) voor een daverend afscheidsfeest met uiteraard veel stukjes, veel herinneringen en een DJ!
Ferry werd passend uitgezwaaid door “zijn” BSUR!

Een nieuwe dirigent.

Met het naderende afscheid van Ferry zaten we met een uitdaging: vind maar eens een nieuwe dirigent! Alle relaties werden benaderd en bronnen aangeboord, waarna we na een eerste selectie vier kandidaten uitnodigden voor een proefsessie van een uur. Op het laatste moment kregen we een tip voor een vijfde kandidaat, en dat was hem!
Robert Ramaker werd door het koor bijna unaniem aangewezen als onze dirigent!

 

 

 

Opvallende optredens.

De première.

Het eerste optreden van BSUR Groningen was op 13 april 1996 in Huize Maas, samen met “Rotterdam”. Dat eerste optreden smaakte duidelijk naar meer! Geleidelijk aan groeide het aantal van enkele keren per jaar naar 8 tot 10, best veel voor een koor! Enkele hoogtepunten:

Uitmarkt 1996.

BSUR gaf een concert op een groot overdekt podium op de Grote Markt. Vóór ons optreden was het plein leeg, tijdens het optreden liep de Grote Markt vol, en toen weer leeg. Een geweldige opsteker!

Oranjeconcert 1999.

Een popkoor in de Martinikerk, in een setting met toespraken en meer klassieke optredens. En opeens stonden wij daar! Zelfs de CdK ging uit zijn dak…
Het jaar daarop werden we opnieuw uitgenodigd, maar toch is dit niet echt “ons ding”.

De Giro in 2002.

12 mei was een zonnige zondag. De start van de Giro was in Groningen, het peloton raasde door Haren. BSUR, net terug uit Verona (zie “Buitenland”) zong in de feesttent op het Raadhuisplein voor een volle bak! Mario Cipollini won 200 km verderop, in Münster. Wij wonnen Haren voor ons.

Kersthit 2002.

Op 22 december hadden we een bijzonder optreden in De Oude Remise in Nieuweschans. Via tenor Sjoerd waren we in contact gekomen met Suzanne Michaels, die in 1979 een Kersthit had met “It Should Be Christmas Every Day”. Dat wij dat zongen, vond ze wel heel apart, en dat wilde ze wel eens horen! Kon ze meteen meezingen vond onze dirigent…
We zingen het nummer trouwens nog steeds!

September 2007 met BSUR Arnhem.

Onze evenknie uit Arnhem bij ons op bezoek! Dat vraagt om een bijzondere dag. Het werd na een optreden in het UMCG een gezamenlijk optreden bij het Harmoniegebouw. We kozen voor deze locatie omdat we van de gemeente geen toestemming kregen voor een openbare ruimte. En tja; de Harmonie was particulier terrein van de RUG! Met nog een fotosessie op het Broerplein sloten we een erg geslaagde dag af.

Noorderzon 2010.

Een derde keer optreden op Noorderzon? Altijd doen, altijd leuk! Nou ja, na het eerste nummer begon het ongenadig hard te regenen! Wij stonden gelukkig droog, maar ons dappere publiek bleef al dan niet met paraplu staan meeswingen. Waarop zij van ons applaus kregen…

Arnhem 2010.

Het bezoek van “Arnhem” aan “Groningen” vroeg natuurlijk om een tegenbezoek! Het werd een heel gezellige dag met een spannend spionnen-spel. En natuurlijk een gezamenlijk optreden in de binnenstad, inclusief de opening van “Een avond vol kunst”!

Jubileum-concert 2011.

Zoals hierboven al gemeld mondde het 15-jarig bestaan op 28 mei 2011 uit in een daverend Jubileum-Concert in Het Kielzog in Hoogezand. Een mooie compacte zaal, en ook nog eens betaalbaar!

Amsterdam 2012.

Toen we de kans kregen om mee te doen aan de Canal Parade in Amsterdam, zeiden we natuurlijk geen nee! Ook niet toen Ferry verhinderd bleek: verplichting met “Arnhem”…
Tenor Cor werd gebombardeerd tot reserve-dirigent, en vol goede moed gingen we op reis. Het werd een prachtige ervaring. Om en om een thema-boot en een boot met koor of orkest, en alles in feestelijke Kerstsfeer. Toegejuicht door duizenden mensen op de kades en de bruggen hadden we geen probleem met meer dan 2 uur zingen! Ook niet met minstens 10 keer “Home for the Holidays”!

Vries 2013.

Dat de kleinere oude kerken een mooie akoestiek hebben is geen geheim. Wellicht ons beste kerstconcert ooit gaven we in Vries, in de Bonifatiuskerk met misschien we de beste akoestiek in het noorden! Met dat als ondersteuning werd het een prachtige avond, met een dankbaar publiek!

Norg 2015.

Nadat een koorlid op vakantie een ambassadeur van “Roses for Children” tegenkwam, nam hij het verhaal daarvan mee naar Groningen. Het is een stichting die op initiatief van Herman van Veen is ontstaan, en richt zich op kinderen en jongeren die in conflicten vaak als eerste het slachtoffer zijn. Ze bieden individuele ondersteuning waar dat maar kan.
We besloten een benefietconcert voor “Roses for Children” te organiseren, waarbij het idee was dat alle kosten (huur accommodatie, catering, bewaking, techniek enz.) gesponsord zouden worden, en dat alle inkomsten (sponsoren en entreegeld) naar het goede doel zouden gaan.
Het werd een onvergetelijke dag, met de nodige hobbels, blijkbaar onvermijdelijk! Zo was er onder meer gedoe met de geluidstechniek, zodat we voor de pauze (bijna) geen versterking hadden…
Maar alles sal reg kom! Uiteindelijk werd het een spetterend concert, met medewerking van jong dameskoor Roxie en coverband FortySix.
Uiteindelijk konden we een cheque van meer dan € 4.000 aan de vertegenwoordigers van Roses for Children overhandigen.

COA 2016.

Eind 2015 werden we benaderd door de COA voor een optreden met “New Life”, een koor van hoofdzakelijk Syrische asielzoekers. Zij begonnen in Nederland een nieuwe leven, en wilden dit mede laten zien door te zingen! Natuurlijk gaven we  hier gehoor aan, en konden voor heel “New Life” T-shirts met opdruk aanbieden. Daarnaast kregen ze bij de gezamenlijke repetitie in de Van Lieflandschool een -geritselde- elektrische piano aangeboden.
Het concert in de Immanuel-kerk werd een soms emotioneel gebeuren, met een geanimeerde nazit.

UMCG 2019.

We waren zo langzaamaan vaste gast bij het UMCG. Vrijwel jaarlijks verzorgden we een concert bij de fontein, natuurlijk voor de patiënten en hun begeleiders. Deze concerten werden steevast opgenomen en daarna meermalen uitgezonden via de Ziekenhuis-omroep.
Het “echte” Kerstconcert hadden we nog niet meegemaakt, maar in 2019 kregen we de uitnodiging de kerstviering mede te verzorgen. Het werd een bijzonder sfeervolle avond, waar wij ons van de beste kant lieten zien!

Forum 2020.

Jarenlang werd er gebouwd aan het Forum, en rond de jaarwisseling was het zo ver: De officiële opening door onze koning was een feit! Bij de presentatie van het uitgebreide programma werd ook bekend dat amateur kunstenaars zich konden aanmelden om zich in het Forum te presenteren. Natuurlijk voelden wij ons aangesproken en jawel: Wij werden de eerste in een lange rij, zo was de bedoeling. Ons optreden op 1 maart was prima, niks mis mee! Volle tribune, enthousiast publiek, onze nieuwe BB-Band, you name it!
Wat we toen niet konden weten was dat het voorlopig ook de laatste “presentatie” zou zijn. Corona was al onderweg, en nog geen 2 weken later ging alles op slot…

Ook wij konden meer dan 2 jaar niet optreden!

 

 

 

Buitenland.

Verona, april 2002.

In Verona was in 2002 een internationaal korenfestival en BSUR schreef zich hier voor in. Ook het Westlands Mannenkoor had zich ingeschreven waardoor Nederland met twee koren sterk vertegenwoordigd was.
Verona was prachtig, en het Romeins Theater erg indrukwekkend! Van het festival zelf, een heuse wedstrijd, stelden we ons echter weinig voor. Het waren hoofdzakelijk klassieke koren, met een jury van vooral oude mannen in zwarte pakken. Uiteraard deden we ons stinkende best, maar dachten heus geen potten te gaan breken.
Dat viel reuze mee: BSUR won op dit korenfestival de hoogste onderscheiding in Zilver!

Jersey, 2004.

Het uitstapje naar Italië smaakte naar meer, en we besloten mee te doen aan het International Choir Festival of Jersey. Hier troffen wij vooral Duitse koren van diverse pluimage. BSUR sprong eruit als “jong” aandoend en Nederlands Popkoor. Het publiek werd wakker geschud en was duidelijk aangenaam verrast.
Er waren 10 deelnemende koren en helaas hebben wij niet gewonnen in de grote sporthal Fort Regent. We hebben er wel een heel tevreden gevoel aan overgehouden en hebben genoten van het feest ter afsluiting in de grote Queens Hall.

Bad Zwischenahn, 2008, 2010 en 2012.

Het festival bood plaats aan meest Duitse koren van diverse pluimage, vooral gericht op volksrepertoire. Als enig buitenlands en als enig Popkoor was BSUR iets heel anders. Hoe zou het oudere publiek op ons reageren? Na het eerste nummer leek het publiek wakker geschud en aangenaam verrast. De feesttent stroomde vol en we kregen een daverende ovatie. In 2010 en 2012 zijn wij opnieuw te gast geweest op dit festival. De organisatoren schreven dit over ons:

Popkoor BSUR kun je niet beschrijven, je moet ze gehoord en gezien hebben. BSUR uit Groningen maakt opgewonden en blij en nodigt uit om mee te doen!

Berlijn, mei 2013.

Begin mei 2013 vertrok BSUR naar Berlijn voor, achteraf gezien, hele bijzondere optredens tijdens een internationaal korenfestival. Alles begon met een prachtige busrit o.a. langs indrukwekkende plekken aan de voormalige grens tussen oost en west. Gevolgd door optredens bij de Brandenburger Tor, Tiergarten, Philharmonie Berlin en de Alexanderplatz. Het hoogtepunt was misschien wel de uitnodiging van de Nederlandse Ambassade om de muzikale ondersteuning te verzorgen tijdens de dodenherdenking op 4 mei in voormalig concentratiekamp Sachsenhausen. Met songs als Imagine van John Lennon en Something Inside So Strong van Labi Siffre is dit een emotionele maar prachtige herinnering.

Op het festival zelf streden verschillende koren voor wat ze waard waren, waaronder Funky Voices uit Essex, United Kingdom. Samen met Funky Voices viel BSUR internationaal opnieuw in de prijzen. Toevallig deelden we het hotel met de Engelsen, en was het daarna nog lang erg gezellig…

Brussel, september 2017.

Het was weer erg gezellig in de bus, dit keer met z’n allen naar Brussel! We deelden ons hotel met koren uit Malta en Denemarken, en de eerste kennismaking -elkaar met een eigen nummer toezingen- viel meteen al goed. De volgende dag eerst een rondleiding door het centrum, met onderweg stops, inclusief korte optredens. Jammer dat het steeds regende, maar ach: ook dat heeft zo zijn charmes. Daarna naar de grote basiliek (één van de grootste ter wereld zelfs!) van Koekelberg, waar de volgende dag het festival zou plaatsvinden. Nu eerst een workshop met nummers die wij zeker niet in ons repertoire zouden opnemen!
’s Avonds samen het centrum in, hapje eten en wat rondkijken. Daarna in de bar van het hotel feest met de Maltezers en de Denen!

De volgende dag het festival, weer in de Basiliek. Hoewel de locatie eigenlijk minder geschikt was voor ons repertoire maakten we er het beste van; het publiek en de andere koren) vonden het prachtig! Geen prijsuitreiking deze keer, maar wel een Certificaat als herinnering. In het hotel was het opnieuw heel gezellig met de twee andere koren; we spraken haast af het volgende festival op Malta te houden!

Op de laatste dag “nog even” langs de Basiliek, waar we in de Heilige Mis “Hallelujah” zongen, een passende afsluiting van opnieuw een prachtige reis.